Uniikki talo asiakkaan omien luonnosten pohjalta

Tämän talon tarina alkoi syksyllä 2014 kun Juho Wickström tutustui Hyvinkään asuntomessuilla esillä olleeseen Lapplin Lumo-taloon.

Erityisesti tämän mallin suurempi versio vaikutti kiinnostavalta lähtökohdalta kolmen hengen perheelle. Vuoden 2015 alkupuolella löytyi perheen uudelle kodille sopiva tontti, ja rakennusprojekti saattoi alkaa. Tutustuttuaan Lapplin Suunnitteluapuriin Juho kaavaili näppärästi sillä omat luonnokset Lumo-talon pohjalta.

Talotarina oman luonnoksen pohjalta:

“Tammikuun lopussa tontin varmistuttua alkoi kiireinen suunnittelun sekä selvityksen aika. Mikäli haluaisimme saada rakennusluvan tulevaksi kesäksi, tulisi suunnitelmat rakennusvalvontaan saada sisään mahdollisimman pian. Alkuvuosi meni urakoitsijoiden kilpailuttamisessa ja talon suunnittelussa. Koska kyseessä oli ensimmäinen oma rakennusprojekti, selvitettävää oli yllättävän paljon. Talotehtaan valinnassa oli loppusuoralla kolme vaihtoehtoa. Lappli-talojen kanssa löytyi hyvin pian yhteinen sävel ja he valikoituivat oikeaksi kumppaniksi. Tuntui, että heiltä sai eniten konsultointia ja tukea yksilöllisen talon rakentamisen suunnitteluun.

Suunnittelussa lähdettiin liikkeelle tontin ilmansuunnista kaavan ja neliömäärän asettaessa omat haasteensa. Idea oli alusta lähtien saada oleskelutiloihin mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja avaruutta. Keittiö, ruokailutila sekä olohuone ovat yhtä suurta tilaa, joka yhtyy suoria portaita pitkin yläkertaan. Makuuhuoneen ”Walk around a closet” –ideologia sekä pyykkikuilu olivat ajatuksia, jotka kulkivat jokaisessa versiossa mukana, kuten myös selkeälinjaiset suorat portaat. Porrastoimittaja Hoviportaan kanssa asuntoon suunniteltiin yksilölliset portaat aikaa säästämättä, sillä massiivisena elementtinä niistä tuli myös yksi näkyvimmistä sisustuselementeistä.

Suunnittelutyö kesti kolme kuukautta, sillä halusin tehdä sen huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Halusin saada tarkkoja vastauksia muun muassa siihen, miten sisäikkunoiden karmit ja puitteet tulevat toimimaan. Talotehdas jaksoi kärsivällisesti vastata jokaiseen kysymykseen. Kun olin tyytyväinen omiin luonnoksiini, Lappli laati tarkat mittakuvat, ja suunnittelua voitiin tarkentaa edelleen taloedustajamme avustuksella. Saamastamme teknisestä konsultoinnista esimerkkeinä voidaan mainita portaan yläpään ratkaisu, joka voitiin toteuttaa ilman välipohjan uloketta kantavaa pilaria, sekä kerrosalalaskennan täsmääminen sijoittamalla tekninen tila päärakennuksen massaan.

Kun pohjaratkaisu oli valmis, piirsin jokaisesta huoneesta 3D -kuvat, jotta pystyin hahmottamaan paremmin miltä sisätilat sekä mittakaavat näyttäisivät. Tässä vaiheessa oli yölamppu palanut moneen otteeseen ja sisustuslehdet sekä Pinterest koluttu moneen kertaan läpi. Lupapaperit saatiin lopulta eteenpäin ja useiden muutosten jälkeen Lapplin kanssa hiotut piirustukset jiiriin. Sovimme talopaketin toimituksen juhannuksen jälkeen. Tämän jälkeen jäimme odottamaan lupien vahvistumista sekä miettimään talon väritystä ja sisustusmateriaalien – kuten märkätilojen ja keittiön – ratkaisuja. Maatöitä ja sokkelia rakennettiin samalla lujaa vauhtia.

Talopaketti tuli vesikattoon asennettuna ja vihdoin suuri visiomme oli käsin kosketeltavissa. Varsinainen työrupeama alkoi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Illat ja viikonloput menivät rakennustyömaalla ja urakoitsijoiden työjohdossa. Jokaista yksityiskohtaa viilattiin itse työvaihetta tehtäessä. Valojen ja katkaisimien paikat, ilmanvaihtoventtiilit ja monet muut ratkaisut suunniteltiin ja valittiin pieteetillä erikseen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2016, sisätilat saatiin muuttovalmiiseen kuntoon, mutta työtä oli edelleen vielä paljon jäljellä. Juhannukseksi valmistuivat alakerran märkätilat ja sauna. Samanaikaisesti kartoiteltiin pihakivetystä, mittailtiin tontin korkoja ja suunniteltiin pihaa terasseineen.

Muuttaessa sisään ainoat huonekalut olivat sänky ja sohva. Vähitellen valaisimia sekä huonekaluja hankittiin sisustukseen sopivaan henkeen. Kesä meni pihahommissa sekä sisustuksen suunnittelussa ja hankinnoissa. Muutama viikko ja kymmenet kuluneet hanskaparit sitten viimeinenkin pihakivi asetettiin paikoilleen. Talo on valmis.”

 

Lopputulos edustaa viimeisimmän suuntauksen mukaista kaupunkipientaloa parhaimmillaan. Talossa on selvä jako yhteisten ja yksityisten tilojen välillä. Alakerrassa sijaitsevat yhteiset tilat ovat erittäin selkeitä ja erinomaisesti mitoitettuja. Pääsisäänkäynti avautuu valoisaan eteiseen, jossa ikkunat ovat kahdella seinällä lattiasta kattoon.

Olohuoneen korkeat ikkunat tuovat avaran vaikutelman huonekorkeuden ollessa välipohjan aukossa lähes kuusi metriä. Laskevan auringon viimeiset säteet osuvat korkean tilan sisäikkunan läpi työhuoneen koivupaneloituun seinään. Auringon laskua pääsee ihailemaan myös reilun kokoiselta avoparvekkeelta, joka on rakenteellisesti jatke alla olevaan lasiterassiin.

Taloon on sisäänrakennettu audiojärjestelmä, joka mahdollistaa musiikin kuuntelun ulkona terassilla, paljussa tai olohuoneessa. Ensi kesänä tonttia kiertävä pensasaita on kasvanut jo hyvää vauhtia ja rakennustyömaa on muisto vain.