Yksilöllinen ekotalo elementeistä

Akaaseen Pirkanmaalle vuonna 2015 valmistunut Villa Jalanti on yksilöllinen, arkkitehdin suunnittelema ekologinen Lappli-talo, jossa asuu nelihenkinen perhe.

Rakentajaperheen toiveena oli saada U-mallinen, yksilöllinen talo, jossa perheen arki ja sen tärkeimmät toiveet on huomioitu. Talotehtaiden malleista ja pohjaratkaisuista ei löytynyt sopivaa vaihtoehtoa, minkä vuoksi perhe päätyi palkkaamaan arkkitehdin.

Talotarina - arkkitehtisuunnitelmasta koti

Alustavasta ajatuksesta poiketen pohjaratkaisussa päädyttiin L-mallin taloon, jolloin talo saatiin sopimaan tontille parhaalla mahdollisella tavalla pinnanmuotojen ja näköalan suhteen eikä neliömäärä kasvanut liikaa. Asuinneliöitä yksikerroksisessa talossa on yhteensä 180. Julkisivun osalta talosta tehtiin mahdollisimman suoralinjainen, pelkistetty ja moderni. Ikkunat ovat poikkeuksellisen suuria ja ylimääräisiä kulmia talossa ei ole. Pihalle aukeaa iso terassi, ja arkea helpottaa tavanomaista suurempi autokatos, josta on katettu käynti asuinrakennukseen.

Arkkitehtipiirrosten valmistumisen jälkeen projekti jatkui talotehtaiden kilpailutuksella. Lähtökohtana allergia- ja astmaperheellä oli joko hirsirakenteinen tai hengittävä ekopuutalo. Kodin haastavat rakenneratkaisut karsivat hirsitalotoimittajat pois jo alkuvaiheessa liian kalliin hinnan vuoksi. Elementtitoimittajista ainoan arkkitehtikuvia vastaavan ja budjettiin sopivan tarjouksen teki Lappli, joka vakuutti rakentajat myös hyvällä yhteydenpidolla ja palvelualttiilla myyjällä.

Talopaketin toimitus sujui ajallaan ja virheettömästi, ja asennus eteni sujuvasti oma-aloitteisen asennusporukan vuoksi. Lopputulos oli mieleinen, eikä talon rakenteista ole löytynyt mitään moitittavaa. Myös projektin vastaava mestari kiitti useita yksityiskohtia.

Lapplin rakentajaperhe oli bongannut ensimmäistä kertaa Hyvinkään asuntomessuilta 2013, jossa esillä oli moderni Lumo, joka miellytti silmää ja muistutti jollain tavalla rakenteilla olevaa taloa.

Muuttamaan perhe pääsi loppuvuodesta 2014.

Lue lisää: 

http://www.villajalanti.net

Julkisivun suunnittelun haasteista

Talotoimittajan valinta

Kuvat: Villa Jalanti