Rakentaminen ja rakennusvaiheet

Rakennusprojektin vaiheet

Lappli-Taloilla asiakkuudestasi vastaava ammattilainen on tukenasi koko rakennusprojektin ajan. Yhteistyö voidaan aloittaa jo taloprojektin suunnitteluvaiheessa, jotta lopputuloksesta tulee varmasti mieleinen. Lappli-kodissa toiveista ja tarpeista ei tarvitse tinkiä. Olemme koonneet avuksesi lisätietoa talon rakentamisesta ja rakennusvaiheista. Tämän lisäksi suosittelemme tutustumaan Talonrakentajan käsikirjaan.

Tontti – kaiken a ja o

Tontin koko, muoto ja maaperä ovat ratkaisevia tekijöitä talomallin valinnassa ja rakentamista suunnitellessa. Omakotitontin hankinnassa on kaksi vaihtoehtoa: tontin hankkiminen yksityiseltä maanomistajalta tai kunnalta. Myytävistä yksityisten omistuksessa olevista tonteista saa parhaiten tietoa kysymällä alueen kiinteistönvälittäjiltä tai sanomalehdistä. Asiantuntevilla kiinteistönvälittäjillä on tiedossa tonttien hintataso ja rakentamiskelpoisuus. Tontin myyjän on aina annettava selvitys sekä tontin rakentamiskelpoisuudesta että erottamiskelpoisuudesta eli lohkomisesta. Mikäli tontti hankitaan muualta kuin tunnetulta ja asiantuntevalta kiinteistönvälittäjältä, on syytä ennen lopullisen kaupan tekoa kääntyä asiantuntijan puoleen. Asiantuntijoita löytyy mm. pankeista ja rakennusalan toimistoista. Kuntien tontit ovat jatkuvasti haettavissa kuntien omista kaavoitustoimistoista. Tontin haku tapahtuu kirjallisesti täyttämällä omakotitontin osto- tai vuokrahakemuslomake.

 

Lappli-talopaketti

Talopaketin valintaan vaikuttaa perheenjäsenten tottumukset ja mieltymykset. Suunnitelmien toteutuksen lähtökohtana on tarpeiden lisäksi luonnollisesti mahdollisuus toteuttaa kaikki tarpeet. Tässä kohtaa onkin selvitettävä, minkä verran rahaa on mahdollista käyttää kuukausittain asumiskuluihin. Vasta kustannussuunnitelman ja selkeän budjetoinnin jälkeen on aika lisätä listaan tarpeiden oheen muut toiveet ja unelmat. Lapplin talosuunnittelija auttaa lopulta viimeistelemään suunnitelmanne. Toteutamme talopakettisi täysin toiveidesi mukaan. Yksilöllinen pohjaratkaisu sekä kymmenet eri vaihtoehdot ulkoverhoiluun antavat tilaa omille toiveillesi. Tästä syystä toimitussisältökin tarkentuu aina talokohtaisesti tarpeiden mukaan. Voimme toimittaa talopaketin jopa 10 viikon kuluttua sen tilaamisesta. On kuitenkin otettava huomioon, että rakennusluvan saanti voi kestää paikkakunnasta riippuen hyvinkin pitkään. Senkin vuoksi on hyvä varata aikaa talotehtaan kanssa tehtävälle suunnittelutyölle.

 

Lappli talotehdas – suunnittelu ja valmistus

Kun tontti on ostettu, Lappli-talopaketti valittu ja tilattu, alkavat tehtaan työt yhteistyössä suunnitellun toimitussisällön mukaisesti. Ammattilaiset talotehtaallamme viimeistelevät suunnitelman ja varmistavat, että sen pohjalta voi rakentaa turvallisen ja kestävän talon. Meillä yksilöllisten talojen rakentaminen on kustannustehokasta, koska rakennamme elementit käsitöinä ja tehtaamme prosessit on suunniteltu siten, että rakenteellisesti erikoisemmatkin elementit valmistuvat kätevästi. Asennamme kaikkiin elementteihin valitsemasi ikkunat ja ulkoverhoilun kuivissa oloissa jo tehtaalla, näin minimoimme riskit ja sinä säästät yhden kimurantin työvaiheen tontillasi. Kun elementit valmistetaan sisätiloissa, sääolosuhteet eivät vaikuta aikatauluihin ja materiaalit pysyvät laadukkaina. Käsityönä rakennettu suurelementtirakenne toimitetaan tontille sovittuna ajankohtana. Käytämme projektinjohtotyökalua varmistaaksemme työmaan aikataulun ja dokumentoimme kaikki projektin vaiheet. Elementtiasennus -talopaketin toimitus onnistuu jopa 10 viikon kuluttua tilauksesta. Muulloin kesto vaihtelee esimerkiksi talomalliin tulevien muutosten määrästä.

 

Valmistelevat työt ennen talopaketin toimitusta

Hyvissä ajoin ennen rakentamista on suunniteltava rakennustyömaa eli tehtävä työmaasuunnitelma. Pohjana voi hyvin käyttää tonttikarttaa. Suunnitelmaan merkitään, mihin mikäkin tavaranippu tulee, ja huolehditaan niille tarvittavat alustat ja peitteet. Suunnitelmassa huomioidaan myös tieliittymät ja niiden kestävyys raskaisiin autokuljetuksiin. Talopaketin kuljetus ja asentaminen valmiille perustalle on nopea toimenpide. On otettava huomioon, että Lappli-talopakettitoimitukset eivät sisällä maanrakennustöitä, tontin raivausta, LVIS-liittymiä, salaojituksia ja sadevesikaivoja, routa- ja kosteuseristyksiä tai radonputkitusta sisätäyttöön. Tontille on myös tehtävä pohjatutkimus perustamistapalausuntoineen. Sisusta itse -talopakettiin kuuluu kuitenkin esimerkiksi talon perustus ja lattian eristykset – nämä on kuitenkin mahdollista lisätä erikseen toimitussisältöön myös silloin kun valitset jonkun toisen talopaketin. Lappli-Talot auttavat löytämään maatöihin ja -täyttöön luotettavat tekijät. Alustavat työt käynnistyvät, kun rakennuslupa on tullut. Elementtien pystytys voi puolestaan alkaa, kun maatyöt ja perustukset on tehty valmistalopaketin toimittamista varten. Valmis työ käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa.

 

Elementtiasennus-talopaketti

Elementtitoimitukseen kuuluu nimensä mukaisesti taloon tarvittavat elementit. Tämä toimitussisältö on tarkoitettu ammattirakentajille, jotka arvostavat kustannustehokkuutta, ja haluavat laadukkaat, tehtaalla kuivissa olosuhteissa rakennetut elementit tontille pitkän puun sijaan. Elementtiasennuksen valitsevat myös rakentajat, joilla on jo ammattitaitoinen rakentaja tiedossa. Talopakettiin kuuluu taloon tarvittavien elementtien suunnittelu, rakentaminen ja toimitus tontille. Vastuun rakentamisesta voi ottaa itselleen suurelementtien toimituksen jälkeen. Tutustu lisää Elementtitoimitus-talopakettiin

 

Ulkoa valmis -talopaketti

Ulkoa valmis -talopaketti on hyvä valinta silloin kun haluat tehdä mahdollisimman paljon itse ja nautit rakentamisesta kuivissa sisätiloissa. Tämän talopaketin valitsee useimmiten rakentaja, joka arvostaa oman työn osuutta. Elementtiasennus-talopakettiin verrattuna Talopaketti sisältää myös vesikaton ja ulkoverhouksen. Tutustu lisää Ulkoa valmis -talopakettiin

 

Sisusta itse -talopaketti

Sisusta itse -talopaketti soveltuu sinulle silloin kun haluat talosi ulkoa valmiina. Tämän talopaketin valitessasi pääset rakentamaan sisätilat valitsemillasi pintamateriaaleilla ja kalusteratkaisuilla. Hanki materiaalit ja kalusteet rauhassa parhaiksi valitsemiltasi toimittajilta sekä hyödynnä esimerkiksi rautakauppojen ajankohtaiset tarjoukset. Tutustu lisää Sisusta itse -talopakettiin.

 

Uuteen kotiin muutto

Talopaketti toimitetaan ja luovutetaan sinulle kaupantekohetkellä sovittuna päivänä. Lappli-Talojen laajan yhteistyöverkoston avulla saat luotettavat tekijät talon viimeistelyyn, jotta pääset muuttamaan omaan kotiin huolettomasti. Toimitamme omalta osaltamme dokumentit valmiiksi lopputarkastusta varten. Annamme myös ohjeet talon jatkohuoltoon. Tutustu asiakaskokemustemme kautta aiempiin taloprojekteihimme.

Talon valmistumisaika vaihtelee, ja rakentamisen kesto riippuu valitusta valmistalopaketin asennussisällöstä, talon koosta, muodosta sekä tontista. Rakentamisen keskimääräinen kesto on noin 6-8 kuukautta.